Dziś wrzucam przepis dla tych co nie mają pomysłu co postawić znajomym jak wpadną na "kieliszek". Roladki z szynki konserwowej trzeba przygotować z wyprzedzeniem, ponieważ składniki muszą się przegryźć - warunek konieczny, żeby faktycznie dobrze smakowały.
ROLADKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ
- 20 plastrów szynki konserwowej
- ok. 30 dkg tartego żółtego sera
- majonez
- czosnek
Żółty ser trzeba zetrzeć na tarce jarzynowej (ale lepiej jak jest drobniejsza niż moja), chyba, że gotowy tarty kupicie. Do sera trzeba przecisnąć czosnek, ząbek, dwa, trzy ... nie podam Wam konkretów, bo po pierwsze ząbki są różnej wielkości, po drugie każdy ma inny gust. Do tego dodać majonez, wymieszać i zwinąć roladki - tak jak na zdjęciu.
Roladki należy przygotować dzień przed podaniem. Nabierają smaku, jak składniki dobrze się ze sobą "zapoznają" ;)
Jadłam kiedyś coś podobnego, ale w wersji chrzanowej.
OdpowiedzUsuńRobiłam wersje z chrzanem, ale mi nie smakowała :/ Nie wiem, może coś nie tak zrobiłam, a może po prostu to nie dla mnie
UsuńMmmm ciekawe :) Na następnej imprezie zaserwuję :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że posmakują :)
UsuńWyśmienite ; ))
OdpowiedzUsuńMoże będę miała okazję Cię kiedyś poczęstować :) o ile zrobisz wtedy wyjątek i zjesz mięso :)
UsuńFajnie, że takie proste w wykonaniu ;)
OdpowiedzUsuńI do tego, nie trzeba przygotowywać na ostatnią chwilę, to dodatkowy plus jak dla mnie :)
UsuńJak smakują? Ja nie przepadam za szynką, tym bardziej taką ze sklepu bo jest wodnista i ten smak.. nie zawsze trafiony.
OdpowiedzUsuńAle dla miłośników taki przepis może się spodobac - świetne na przekąskę. ;)
Zapraszam do siebie!
Ja ogólnie nie jestem jakaś bardzo"mięsna", ale te roladki to mi serio, baaaardzo smakuja
UsuńFajne dla gości:)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńPysznie wyglądają i proste do zrobienia :) Przekąski idealne :)
OdpowiedzUsuńLubię proste :)
UsuńJa wolę ostrzejsze smaki, ale ogólnie pomysł na roladki z szynki jest super!
OdpowiedzUsuńMama Ka uwierz mi, te roladki mogą być oooooostre! :) kwestia tego ile dodasz czosnku :)
OdpowiedzUsuńno może ostre to nie najlepsze słowo, lepiej pasuje "mocne"
Usuńide obrabować lodówkę ;D czosnek uwielbiam! małż w ogóle hihi
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, można ser żółty zmieszać z majonezem i dodać ananasa z puszki i kukurydzy konserwowej
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i smaczne, i do tego najszybciej znikają. Uwielbiam takie :>
OdpowiedzUsuńSmaka mi na noc narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńu mnie w domu robi się takie roladki z pastą jajeczno chrzanową, układa na tackach i zalewa się to rosołkiem z żelatyną, żeby postała szyneczka w galarecie! pycha! :)
OdpowiedzUsuń