ceneo

niedziela, 26 stycznia 2014

Zupa cebulowa z ryżem

Wiem, że zupa cebulowa to powinna być z grzankami i do tego zapiekana, ale powiedzcie mi, dlaczego miałaby nie być z ryżem, tak jak przykładowo pomidorówka? Ja robię zupę cebulową z ryżem :) Mężowi i Wikusi i mi samej smakuje więc chyba nie jest zła :) 

zupa cebulowa z ryżem


ZUPA CEBULOWA Z RYŻEM

  • 2/3 szkl. ryżu
  • 30-40 dag cebuli
  • oliwa
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 l wywaru z warzyw
  • 1 szkl. kwaśniej śmietany
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Ryż gotuję na sypko. Równocześnie:
Cebulę kroję w dość duże talarki. Następnie podsmażam ją na oliwie do momentu, aż się zeszkli. Posypuję ją mąką i zrumieniam. Następnie zawartość patelni przekładam do wcześniej przygotowanego wywaru. Gotuję chwilę aż zgęstnieje. (Odkąd Wiki je znami tę potrawę, cebulkę rozdrabniam blenderem, ale nie jest to konieczne.) Następnie zabielam zupę kwaśną śmietaną, doprawiam cytryną, gałką i solą i dodaję wcześniej ugotowany ryż. Całość jeszcze chwilkę gotuję (Uwaga! Trzeba mieszać, bo łatwo przywiera do garnka) 

Tę wersję zupy cebulowej polecam tym, którzy lubią zupy gęste i sycące.

13 komentarzy :

  1. U mnie tylko ja jadam cebulową, niestety ;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś czego nienawidzę - cebula. Brrr :<

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie smaki ;) Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, chociaż jedna :) lubiąca cebulę :)

      Usuń
  4. Ja nie przepadam za cebulą akurat.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Cię <3
    Ale nie jestem przekonana, czy zupa cebulowa stałaby się moją ulubioną.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja lubię cebulową, ale dotąd nie bardzo wiedziałam jak się za nią zabrać - jadłam "na mieście". Może wypróbuję przepis :)
    (a sama polecam równie prostą i smaczną Vichyssoise - krem z porów i ziemniaków - super z grzankami!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo a z porów zupy nie gotuję, muszę wypróbować bo pory też lubię :)

      Usuń
  7. Wszystkim nielubiącym cebuli polecam spróbować tę zupę :) zdziwicie się jej smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kasia grodzka: Ula w piątek też ją ugotuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie wpadłabym na to, że można cebulową z ryżem podawać. ostatnio gotowałam na białym winie i wyszła słodko-mdła. boję się powtarzać ten eksperyment :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja takiej wytwornej nie gotowałam :) moja jest zwykła i zupełnie niesłodka ;)

      Usuń

Bardzo mi miło, że odwiedziłaś/eś mojego bloga :) jeszcze milej mi będzie jak zostawisz kilka słów komentarza :) Zapraszam do kolejnych odwiedzin :)