Wiem, że zupa cebulowa to powinna być z grzankami i do tego zapiekana, ale powiedzcie mi, dlaczego miałaby nie być z ryżem, tak jak przykładowo pomidorówka? Ja robię zupę cebulową z ryżem :) Mężowi i Wikusi i mi samej smakuje więc chyba nie jest zła :)
ZUPA CEBULOWA Z RYŻEM
- 2/3 szkl. ryżu
- 30-40 dag cebuli
- oliwa
- 3 łyżki mąki
- 1,5 l wywaru z warzyw
- 1 szkl. kwaśniej śmietany
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól
Ryż gotuję na sypko. Równocześnie:
Cebulę kroję w dość duże talarki. Następnie podsmażam ją na oliwie do momentu, aż się zeszkli. Posypuję ją mąką i zrumieniam. Następnie zawartość patelni przekładam do wcześniej przygotowanego wywaru. Gotuję chwilę aż zgęstnieje. (Odkąd Wiki je znami tę potrawę, cebulkę rozdrabniam blenderem, ale nie jest to konieczne.) Następnie zabielam zupę kwaśną śmietaną, doprawiam cytryną, gałką i solą i dodaję wcześniej ugotowany ryż. Całość jeszcze chwilkę gotuję (Uwaga! Trzeba mieszać, bo łatwo przywiera do garnka)
Cebulę kroję w dość duże talarki. Następnie podsmażam ją na oliwie do momentu, aż się zeszkli. Posypuję ją mąką i zrumieniam. Następnie zawartość patelni przekładam do wcześniej przygotowanego wywaru. Gotuję chwilę aż zgęstnieje. (Odkąd Wiki je znami tę potrawę, cebulkę rozdrabniam blenderem, ale nie jest to konieczne.) Następnie zabielam zupę kwaśną śmietaną, doprawiam cytryną, gałką i solą i dodaję wcześniej ugotowany ryż. Całość jeszcze chwilkę gotuję (Uwaga! Trzeba mieszać, bo łatwo przywiera do garnka)
Tę wersję zupy cebulowej polecam tym, którzy lubią zupy gęste i sycące.
o nie, tylko nie cebulowa ; P
OdpowiedzUsuńU mnie tylko ja jadam cebulową, niestety ;(
OdpowiedzUsuńCoś czego nienawidzę - cebula. Brrr :<
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki ;) Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńNo, chociaż jedna :) lubiąca cebulę :)
UsuńJa nie przepadam za cebulą akurat.
OdpowiedzUsuńUwielbiam Cię <3
OdpowiedzUsuńAle nie jestem przekonana, czy zupa cebulowa stałaby się moją ulubioną.
Ja lubię cebulową, ale dotąd nie bardzo wiedziałam jak się za nią zabrać - jadłam "na mieście". Może wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń(a sama polecam równie prostą i smaczną Vichyssoise - krem z porów i ziemniaków - super z grzankami!)
ooo a z porów zupy nie gotuję, muszę wypróbować bo pory też lubię :)
UsuńWszystkim nielubiącym cebuli polecam spróbować tę zupę :) zdziwicie się jej smakiem :)
OdpowiedzUsuńkasia grodzka: Ula w piątek też ją ugotuję ;-)
OdpowiedzUsuńnie wpadłabym na to, że można cebulową z ryżem podawać. ostatnio gotowałam na białym winie i wyszła słodko-mdła. boję się powtarzać ten eksperyment :)
OdpowiedzUsuńja takiej wytwornej nie gotowałam :) moja jest zwykła i zupełnie niesłodka ;)
UsuńMniam!!!!Uwielbiam tą zupę !!!!
OdpowiedzUsuńJest pyszna. U mnie w domu od paru lat , szczególnie smakuje dzieciom i mlodziezy
OdpowiedzUsuń