świąteczny

Rotator

wtorek, 27 sierpnia 2013

Bigos z cukinii

Bigos z cukinii to chyba najprostsza potrawa jaką można z niej zrobić. Bigos robiła moja babcia i robiła moja mama, a teraz robię go ja :) Można go zamrozić, można zamknąć w słoiki i w zimę znowu poczuć smak lata :) 


potrawa z cukinii, cukinia


Składniki:

cukinia
cebula
kiełbasa
przecier
jajko
liść laurowy
sól, pieprz

Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę. Cukinię trę na tarce jarzynowej. Najpierw podsmażam cebulę z kiełbasą, później dodaję do tego cukinię, solę i wszystko razem duszę. (Początkowo wydaje się, że cukinii jest za dużo w stosunku do kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą i ewentualnie pieprzem. 

Przygotowując bigos do mrożenia, czy zamykania w słoiki, jajka nie dodaję. Robię to dopiero w momencie odgrzewania wcześniej przygotowanego bigosu.

Jedliście cukinię przygotowaną w ten sposób? Smakowało Wam?
Mi bardzo smakuje :) A więc dziś na obiad bigos z cukinii :)


11 komentarzy :

  1. Ja takiego czegoś nie jem i nie wiem, czy bym się skusiła. Jestem dość wybredna na nowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko raz spróbowałam cukinie i jak dla mnie jest ona zbyt słodka, ale może w formie bigosu będzie mi smakowała całkiem inaczej? W każdym razie wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też jest za słodka i nie rozumiem, zachwytu plackami z cukinii, czy grilowaną cukinią ...
      Bigos, to inna sprawa, tu przecier mocno wpływa na smak.

      Usuń
    2. Polecam do placków z cukinią dodać odrobinkę wędzonego boczku podsmazonego z cebulką to są tacki mega

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam bigosu na cukinii, ciekawa jestem smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łooo matko, aż mi ślinka pociekła. Bardzo lubię cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz, że ja nigdy cukinii nie jadłam? Nie miałam pomysłu, jak ją przyrządzić a tutaj proszę. Fantastyczna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam tej potrawy, ale chętnie wpadłabym do Ciebie na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zainteresowałaś mnie - sezon na cukinię trwa, wiec muszę wypróbować. Do tej pory robiłam tylko leczo (w sumie dość podobne składniki, tyle że cukinie się kroi na plasterki i dodaje się zamiast przecieru świeże pomidory). Leczo lubię, więc i bigos powinien mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skorzystam z przepisu, ale pominę jajko-białe kłaczki mnie zniechęcają

    OdpowiedzUsuń

Bardzo mi miło, że odwiedziłaś/eś mojego bloga :) jeszcze milej mi będzie jak zostawisz kilka słów komentarza :) Zapraszam do kolejnych odwiedzin :)