Bigos z cukinii to chyba najprostsza potrawa jaką można z niej zrobić. Bigos robiła moja babcia i robiła moja mama, a teraz robię go ja :) Można go zamrozić, można zamknąć w słoiki i w zimę znowu poczuć smak lata :)
Składniki:
cukinia
cebula
kiełbasa
przecier
jajko
liść laurowy
liść laurowy
sól, pieprz
Cebulę i kiełbasę kroję w kostkę. Cukinię trę na tarce jarzynowej. Najpierw podsmażam cebulę z kiełbasą, później dodaję do tego cukinię, solę i wszystko razem duszę. (Początkowo wydaje się, że cukinii jest za dużo w stosunku do kiełbasy i że wody jest zbyt mało, jednak cukinia szybko puszcza sok i zmniejsza swoją objętość. ) Gdy cukinia zmięknie, dodaję przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuję, później wbijam do garnka z bigosem jajko i mieszam. Jajko po ścięciu się tworzy takie białe kłaczki w bigosie. Całość przyprawiam solą i ewentualnie pieprzem.
Przygotowując bigos do mrożenia, czy zamykania w słoiki, jajka nie dodaję. Robię to dopiero w momencie odgrzewania wcześniej przygotowanego bigosu.
Jedliście cukinię przygotowaną w ten sposób? Smakowało Wam?
Mi bardzo smakuje :) A więc dziś na obiad bigos z cukinii :)
Mi bardzo smakuje :) A więc dziś na obiad bigos z cukinii :)
Ja takiego czegoś nie jem i nie wiem, czy bym się skusiła. Jestem dość wybredna na nowe smaki:)
OdpowiedzUsuńTylko raz spróbowałam cukinie i jak dla mnie jest ona zbyt słodka, ale może w formie bigosu będzie mi smakowała całkiem inaczej? W każdym razie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńDla mnie też jest za słodka i nie rozumiem, zachwytu plackami z cukinii, czy grilowaną cukinią ...
UsuńBigos, to inna sprawa, tu przecier mocno wpływa na smak.
Polecam do placków z cukinią dodać odrobinkę wędzonego boczku podsmazonego z cebulką to są tacki mega
UsuńNigdy nie jadłam bigosu na cukinii, ciekawa jestem smaku ;)
OdpowiedzUsuńŁooo matko, aż mi ślinka pociekła. Bardzo lubię cukinię :)
OdpowiedzUsuńWiesz, że ja nigdy cukinii nie jadłam? Nie miałam pomysłu, jak ją przyrządzić a tutaj proszę. Fantastyczna propozycja.
OdpowiedzUsuńMogę potwierdzić, smaczne :)
OdpowiedzUsuńNie znam tej potrawy, ale chętnie wpadłabym do Ciebie na obiad :D
OdpowiedzUsuńZainteresowałaś mnie - sezon na cukinię trwa, wiec muszę wypróbować. Do tej pory robiłam tylko leczo (w sumie dość podobne składniki, tyle że cukinie się kroi na plasterki i dodaje się zamiast przecieru świeże pomidory). Leczo lubię, więc i bigos powinien mi smakować :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu, ale pominę jajko-białe kłaczki mnie zniechęcają
OdpowiedzUsuń