Paprykarz lubiłam od dziecka. Niestety nie raz zdarzyło mi się natrafić w nim na coś, co popsuło mi całą przyjemność jedzenia. Pomysł na zrobienie samodzielnie paprykarza podrzuciła mi koleżanka Asia :) Roboty przy nim nie ma zbyt wiele, a za to wiadomo co się je :)
PAPRYKARZ
- 3 średnie marchewki
- 1 spora cebula
- makrela wędzona
- ok. 1/2 szkl. ryżu
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę trzemy na gęstej tarce, a cebulkę drobno siekamy. Następnie marchewkę z cebulką dusimy na patelni, aż zmięknie. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecieru. Jeszcze chwilę dusimy, dodajemy rozdrobnioną makrelę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Tak przygotowany paprykarz przekładamy do salaterki i odstawiamy do ostygnięcia. Paprykarz potrzebuje trochę czasu, żeby składniki się przegryzły :)
Smacznego :)
smak z dzieciństwa. Nie wiedziałam że to takie łatwe
OdpowiedzUsuńa mi przez głowę nawet nie przeszło, że mogłabym sama zrobić paprykarz, jakoś tak mi się kojarzył z tym kupnym tylko
UsuńDawno nie jadłam. Na pewno zrobię!
OdpowiedzUsuńSmacznego w takim razie życzę :)
UsuńDomowy jest o wiele lepszy, sama też robiłam w piątek :D Pyszotka :)
OdpowiedzUsuńa robisz tak samo?
UsuńJa nie przepadam:)
OdpowiedzUsuńNie wszystko wszystkim musi smakować :)
UsuńA ja lubię i chętnie zrobię, dzięki za przepis, wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńLubię paprykarz :) Ale bardzo dawno nie jadłam i właśnie też czasami znajdowałam coś, co psuło smak i apetyt ;p
OdpowiedzUsuńA taki domowy jest mega łatwy w przygotowaniu :)
Jakie to proste! Mniam mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńWypróbuje z pewnością :P
OdpowiedzUsuńA jak dużo dodać tego koncentratu oraz ile makreli - całą?
OdpowiedzUsuńja zużywam całą makrelę i koncentratu dodaję tak na oko
UsuńNie wiedziałam że można samemu zrobic paprykarz. Wypróbuję. Dzięki
OdpowiedzUsuń